lørdag 25. juli 2009

Kryddertagetes og urteoljer

Nyss hjemkommet fra en liten ferietur og fremdeles i feriemodus, har de siste dagene først og fremst vært "late dager".
Ute har det for en stor del vært grått og vått. Ugresset stortrives og etter å ha vært opptatt med andres og egen feriering noen uker, er det mye som skulle vært gjort utendørs. Hyppige regnbyger har gjort det lite fristende å luke innimellom klissvåte planter, men det går framover, smått om senn.
Urtene står frodige og fine, og inspirert av nyervervet kunnskap gjennom "urtegruppen" i hagelaget, har jeg vært flinkere enn noen gang til å bruke urter i maten.
En av urtene på terrassen er kryddertagetesen Tangerin Gem. Litt blomster og blader fra denne gir grønne salater en ny dimensjon, - en herlig, spennende smaksopplevelse og vakkert fargeinnslag.

Har laget et par varianter urteolje, - en med rosmarin i olivenolje og en med rosmarin og grønnmynte i solsikkeolje. Etter å ha stått og "godgjort" seg i 2-3 uker, er oljen nå silt og fylt på små flasker. Dette ble så vellykket at jeg definitivt kommer til å lage mer og flere varianter.
På Ikea fant jeg små flasker (2,5 dl) til 5 kroner stykke. De er egentlig ment å være vaser, men egner seg ypperlig som flasker til olje og eddik.
Jeg har ikke funnet korker som passer helt, men med litt justering gjør vanlige vinkorker nytten.

1 kommentar: