søndag 26. juli 2009

En liten hagevandring

Etter langvarig varme og tørke tidligere i sommer, har den siste tids nedbør medvirket til at det nå er frodig og fargerikt i hagen. Når jeg klarer å se forbi ugresset som også står der stort og friskt mange steder, er det mye å glede seg over.

Bonica-hekken står i full blomst.

Crocosmiaen frisker skikkelig opp. Stilig sammen med alliumfrøstandene.

Det vises at jeg er glad i crocosmia, spesielt varianten 'Lucifer'. Her har den fått selskap med bl.a. Rudbeckia 'Goldilocks' som overlevde vinteren selv om de går for å være ettårige.

Denne hortensiaen startet som stueplante og ble plantet ut i hagen for minst 10 år siden. Den blomstret ute for første gang for 3 år siden og har aldri hatt så mye blomster som i år.
'Dronning Margrete' blomstrer nydelig nå.
Brunnera 'Jack Frost' er vakker selv uten blomstrer.

Diverse prydgress. I potten med silkebygg blomstrer det for andre gang i sommer. Den første blomstringen står nå som nesten modne frø.
Fargerike Dahlia, alle sådd fra frø, noen i fjor og noen året før.

Gaillardia anisata 'Arizona Sun' både overlevde vinteren og sådde seg selv ute.

Scabiosa ’ Beaujolais Bonnets’ blomstrer for første gang hos meg.

Primula capitata 'Salvana' blomstrer vakkert nå.

Pelargonia 'Clatter Bridge' får være dagens representant for blomstrende pelargonia i hagen.

Ja, så må jeg jo selvsagt ta med 'Lord Bute' også.

Som så mange andre fuchsia har 'Dark Eyes' strålende vakre blomster.

Blomstene på fuchsia procumbens er mer beskjedne, men ikke mindre interessante.

Ipomoea på sin egen lille hagevandring.

lørdag 25. juli 2009

Kryddertagetes og urteoljer

Nyss hjemkommet fra en liten ferietur og fremdeles i feriemodus, har de siste dagene først og fremst vært "late dager".
Ute har det for en stor del vært grått og vått. Ugresset stortrives og etter å ha vært opptatt med andres og egen feriering noen uker, er det mye som skulle vært gjort utendørs. Hyppige regnbyger har gjort det lite fristende å luke innimellom klissvåte planter, men det går framover, smått om senn.
Urtene står frodige og fine, og inspirert av nyervervet kunnskap gjennom "urtegruppen" i hagelaget, har jeg vært flinkere enn noen gang til å bruke urter i maten.
En av urtene på terrassen er kryddertagetesen Tangerin Gem. Litt blomster og blader fra denne gir grønne salater en ny dimensjon, - en herlig, spennende smaksopplevelse og vakkert fargeinnslag.

Har laget et par varianter urteolje, - en med rosmarin i olivenolje og en med rosmarin og grønnmynte i solsikkeolje. Etter å ha stått og "godgjort" seg i 2-3 uker, er oljen nå silt og fylt på små flasker. Dette ble så vellykket at jeg definitivt kommer til å lage mer og flere varianter.
På Ikea fant jeg små flasker (2,5 dl) til 5 kroner stykke. De er egentlig ment å være vaser, men egner seg ypperlig som flasker til olje og eddik.
Jeg har ikke funnet korker som passer helt, men med litt justering gjør vanlige vinkorker nytten.

torsdag 9. juli 2009

Sorgen og gleden de vandre tilhope

De siste dagene har overgartneren tatt seg av hagevanningen, så jeg har tatt meg fri fra den slags og heller brukt tiden til å besøke familie. I går inviterte min søster store og små fra nærmeste familie til pannekakemiddag. Vi var nærmere 20 stykker fra 4 generasjoner som møttes og spiste både pannekaker og andre godsaker, og storkoste oss i det deilige sommerværet.

Etter middagen måtte vi selvsagt en tur i blåbærlyngen. Med blå himmel, flagrende hvit vask på klesnora og mengder av store, søte blåbær, ble jeg helt hensatt til barndommens deilige sommerdager. Prøvde å fange den gode stemningen i dette bildet.

Tar også med et bilde av den flotte apeskrekken min far plantet som et bittelite tre for mange år siden. Det har vokser seg stadig større og flottere. Jeg ser det hver gang jeg besøker min søster, som bor i tunet der vi vokste opp.

I dag har vi kost oss på terrassen hos min eldste sønn og grillet sammen med barn og barnebarn. En deilig dag og deilig mat. Barnebarna badet og koste seg i nytt basseng, og det var frydefullt liv og leven.
På terrassen stod bl.a. denne blomstrende jordbærpotten. Jordbærene hadde fått ny plass i hagen og potten var fylt med hvit lobelia og kinanellik; - riktig et fint arrangement!
Midt oppi alle sommergleder dukker det stundom også opp triste hendinger.
Min onkel mistet nettopp en av sine beste venner og spurte meg om jeg kunne lage et kort med blomstermotiv og en siste hilsen som han ville sende med blomster til vennens bisettelse i dag.

Dette ble resultatet (før teksten ble skrevet på). Rosen og bladet plukket jeg i hagen, og duken de ligger på, har min tante heklet.Jeg elsker slike små oppdrag, og er ubeskjeden nok til å innrømme at jeg synes resultatet ble riktig bra.

tirsdag 7. juli 2009

Ferietid med den store "lille hjelpegartneren".

Tenk nå har min "lille hjelpegartner" vært her i halvannen uke allerede. - Hadde hun hørt meg nå, hadde hun nok kommet med umiddelbare, sterke protester: Jeg er ikke liten, jeg er stor! - seks og et halvt år. Og hun har helt rett, man er "stor" når man er 6 1/2 år.
En viktig jobb når hjelpegartneren kommer på feriebesøk, er pottevasken, - den store pottevasken. Den fikk vi heldigvis gjort ferdig før den siste hetebølgen satte inn for fullt.
Det ble noen hundre potter til slutt. Her ligger en del av dem til tørk. Det er jammen en god følelse når alt er vasket, tørket og satt på plass. Hjelpegartneren gjorde en kjempejobb!

I det varme og tørre sommerværet vi har hatt den siste tiden, har bading og vanning vært hovedaktivitetene. Hjelpegartneren og farmor har stått på hver dag. Først en god runde for å vanne alle plantene i potter og kar, så til stranden for å bade og lære å svømme, og så hjem til mat og ny vanningsrunde. Resultat hittil: Hjelpegartneren kan nesten svømme på ordentlig, og alle plantene lever fortsatt. Mange blomstrer fantastisk, som denne rosebusken, Madame Plantier.

Det er temmelig tørt over alt i hagen. Jeg flytter rundt på hageslanger og vanner så godt jeg kan, men det tørker fortere enn jeg klarer å vanne, så det er bare så vidt det holder.
Det er deilig å vandre rundt i hagen og se på blomstringen som blir rikere for hver dag som går
og det gir ekstra glede å se blomstringen på staudene jeg selv har sådd, og se hvordan det som en gang var en liten "babyplante" bli større og flottere år for år.

Det er andre året denne Trollius chinensis blomstrer, og jeg synes den er blitt veldig flott.

Tomatplantene 'Tumbler' vokser og blomstrer fint. Urtene trives også godt, og i dag har jeg laget sommerens første urteoljer, en med rosmarin og en med rosmaring og grønnmyte. De første sukkerertene begynner også å ta form og blir forhåpentligvis spiseklare før hjelpegartnerens feriebesøk avsluttes.