onsdag 22. september 2010

September i Ramshagen

Det første sløret av høst er i ferd med å legge seg over hagen. På gråværsdager føles det høstlig, men når skydekket åpner seg og solen skinner, kan jeg kjenne og se at sommeren bare såvidt har rukket å gjemme seg under høstsløret. Det er fremdeles mye som blomstrer, og det er deilig å vandre i hagen innimellom regnbygene. Sist helg tok jeg kamera med meg på en liten hagevandring. Sibirkornellen har fått nydelige røde blader og greiner. Høstormedruen har nettopp startet blomstringen. De lange, mørke blomsterstrødde stilkene lyser skikkelig opp i hagen. De er staselige på avstand og hver lille blomst langs stilken er et lekkert, yndig lite smykke.Høstfloksen har blomstret en stund og er over sin første ungdom. De mørke bladene til høstormedruen fremhever den gule solhattens intense fargestråler. Stien opp fra nederste del av hagen er omkranset av bl.a. rosa og hvit blomstrende lyng, knall røde blomster på fuksiahekken, oktoberbergknapp med grønnrosa blomsterknopper.Foran huset blomstrer georginene for fullt, og prydgresset står med høye, vakre blomsteraks. En av de vinterherdige fuksiaene jeg har fått fra Inger Mari har vokst seg kjempeflott i løpet av sommeren og blomstrer for fullt. De store, lodne salviebladene er også vakre å se på. Forhåpentligvis klarer jeg å overvintre disse slik at de kan blomstre neste sommer.Disse flotte røde Rudbeckia 'Cherry Brandy' sådde jeg for første gang i fjor. De blir ganske sikkert et årvisst innslag i høsthagen min. Jeg regner dem som ettårige, og sår nye hvert år, men opplevde også at noen overlevde sist vinter og kom flott igjen dette året.Dette røde prydgresset husker jeg ikke navnet på nå. Det overvintret i potten ute og har fått en praktfull farge denne sommeren. Tricyrtis hirta blomstrer noe seinere i år enn tidligere år, men den er like vakker som alltid, og ganske spesiell.
Høstanemonene står også store og flotte nå. Det er en vakker høstblomst.Blodbegerne har blitt ordentlig store i år. Inni blomstersøylen til høyre for den hvite stolpen skjuler det seg et pilestativ som jeg laget på pileflettekurset i vår.Oppetter terrassesøylen vokser også blodbeger. Her deler den plass med en blåblomstrende Aconitum hemsleyanum. De kler hverandre godt.Geranium 'Rosemoor' har startet en aldri så liten høstblomstring. Jeg klippet den ned etter første blomstringen og nå kommer den altså med litt nye blomster.Jeg er sååå fornøyd med hvordan vrihasselen tar seg ut nå etter at jeg renset bort alle de nederste smågreinene. Og dette er min lille kjøkkenhage. En firkantet, svart murerbalje med plukksalat og dill. - Ja, og så har jeg ruccolasalat i en annen murerbalje. I pottene er noen av krydderurtene mine. - Og så er det "min manns" røde begonia i den andre murerbaljen. Denne Fuchsia magellanica 'Versicolor' frøs helt ned til jorden sist vinter, men den har i løpet av sommer vokst seg stor, fyldig og fin. Den blomstrer fint nå og kommer nok til å fortsette med det helt til frosten kommer.
Nordveggen av huset er stort sett fylt med fuksia. Blomstringen kom seint i gang i år, men nå blomstrer det fint. I de grønne brettene står potter med delte aurikler. Det begynner å bli en del fine/interessante nå etter hvert, og det er virkelig en nytelse å se blomstringen hver sommer.
Den fine, mørkegule Begoniaen 'Sy-Anna' har også fått sin plass på "fuksia-veggen".Jeg avslutter den septemberturen med fuksiaen 'Marinka' sine skjønne røde blomster. Det enkle kan mange ganger være det vakreste.

4 kommentarer:

  1. Jeg kunne ikke være mer enig; de enkle og småblomstrede fuchsiane er vakrest.
    Jeg føler meg rimelig sikker på at det røde gresset er Imperata cylindrica 'Red Baron'.

    SvarSlett
  2. takk for en nydelig hagevandring. Vakre samplantinger og kjempefine bilder.

    SvarSlett
  3. Det må jeg si var frodig. :)

    SvarSlett
  4. Mari Anne, du har rett m.h.t. navnet på det røde gresset, det er Imperata cylindrica 'Red Baron'. Jeg kjøpte det hos Ljono stauder sommeren 2008.

    SvarSlett