mandag 28. mai 2012

Mai-portretter

Det vakre og varme pinseværet fikk fart på hagen.  Plutselig er det frodig og fargerikt over alt. 


Den høyeste planten her heter Tellima grandiflora, planten med rosa bloster er Primula kisoana.


Tellimaen kom inn i hagen min ved en tilfeldighet.  Frøet hadde sneket seg opp i en pakket med Heuchera-frø.  Blomstene er svært unnseelige, - bare noen små frynser som først er lysegrønne. Etter hvert som blomstene blir "eldre", går grønnfargen over til lys rosa.  Bladene er vakre, men blomstene etter min smak er mer orginale enn vakre.


Primula kisoana har nydelig rosa blomster med et lysende gult øye i midten.  De overvintrer godt og  spirer gangske tidlig om våren.  Blomstringen starter nå i månedskiftet mai/juni. 


I sandbedet blomstrer Ranunculus parnassiifolius for første gang hos meg.  Søte hvite blomster og flotte mørkegrønne, skinnende blader.  Det er like spennende hver gang en ny plante som er framavlet fra frø blomstrer for første gang.


 Forskjellige varianter av Dodecatheon Gudeblomst blomstrer nå.   Synes dette er en svært så sjarmerende plante, og jeg har de siste årene sådd en del av disse.


Må ta med et bilde av Aquilegia 'Tower Dark Blue' også.  Den er en av mine favoritt-akeleier.


Når jeg først snakker om favorittplanter, må jeg ta med et bilde av Meconopsis 'Hensol Violet'.
Den er bare helt rå.


Inspirert av den vakre hvite "blonde-primulaen" jeg fikk hos Anne Lise Solli  i Molde for noen år siden, har jeg sådd en del forskjellige Primula sieboldii.  Denne med rosa blomster synes jeg ble riktig søt, så den vil jeg ta vare på i potte slik at jeg kan lage flere eksemplarer av den til neste år.


En annen Primula sieboldii jeg har sådd, blomstrer nå med hvite blomster med et lett skjær av rosa. Den er jo søt, den også, selv om heller ikke den har kronblad som er i nærheten av "Moldeblomsten".


Til slutt: Her er et bilde av årets blomstring på Primula sieboldii som jeg fikk i Molde. Har så langt ikke sett noen annen primula med slike flott "blondeblomster".

3 kommentarer:

 1. Oi, fantastisk blondeprimula!!! Ikke at jeg er så glad i blonder sånn ellers, men det er så gøy med planter som er annerledes. Hvor gamle må plantene være før du kan ta rotstiklinger? Den rosa Primula sieboldii minner nesten om en viltvoksende Silene som jeg kaller Hanekam (Silene dioica).

  SvarSlett
 2. Tror nok du kan ta rotstiklinger etter et par år.
  Jeg har delt denne nesten hvert år. Jeg har også sådd frø fra den, men har ikke hatt blomster på frøplantene enda. Blir spennende å se om de blir make til morplanten.

  SvarSlett
 3. Mye flott i hagen din nå Bjørg! Skulle gjerne tatt en tur bortom :) Den Ranunculus parnassiifolius var jo veldig søt og må settes på ønskelisten. Fortsatt gode dager i hagen!

  SvarSlett