søndag 24. januar 2010

Lysene er tent - det går mot vår....


Solskinn og en plussgrad, ivrig fuglekvitter, fargestrålende primula på bordet ..... Hverken snødekt hage eller hardfrossen jord i potter og sekker utenfor huset klarer å jage vekk en gryende vårfølelse på dager som denne.
Har hatt en god plukke- og vannerunde i planterommet i dag.

Ser tydelig at plantene også begynner å bli utolmodige nå når de kjenner solen titte inn gjennom vinduet enkelte dager. Selv om temperaturen har vært fin og lav i rommet, pretter nye spirer fram over alt. Patricia Andrea, som står i vinduskarmen, har alt fått sin første blomsterklase. Forførende og optimistisk lyser den imot meg.

Det samme gjør de flotte røde bærene på Fuchsia procumbens. I fjor kom jeg aldri så langt at jeg sådde F. procumbens-frøene slik jeg hadde planlagt, men kanskje jeg sår noen av dem dette året.

Pelargoniene som jeg klippet nesten helt ned da jeg tok dem inn, har fått masse nye spirer. Det er herlig forfriskende å se, - og det får meg til å drømme om tette, flotte, blomsterrike planter til sommeren.

For at de nye spirene ikke skal blir altfor lange og bleke, har jeg i dag tent lysene i planterommet. Jeg starter med 5 timer lys pr. dag, så får jeg øke tiden litt etter hvert. Så lenge utetemperaturen ikke er for langt over null, klarer jeg å holde det ganske kjølig i planterommet.
Ser noen har spist av bladene på enkelte
pelargonier, så det er nok noen snutebiller som lusker omkring nattestid der nede. Får spandere noen Provadodrammer på dem så snart jeg har fått gjennomfuktet jordklumpene, så tenker jeg snutebillene takker for seg.
Jeg har to store, fine Geranium maderense som jeg har hatt i 3-4 år nå. Jeg har hatt dem i potter som jeg har tatt inn om vinteren. De blomstret første gang, litt forsiktig, i forfjor, og i fjor blomstret de ganske rikelig. Dette året skal de få ny, god jord og større potte, og blir det en fin sommer i tillegg, kan det forhåpentligvis bli enda flottere blomstring dette året.
Selv om dette er en ut-inn geranium, er den etter min mening vel verd å ha. Småplantene av G.maderense, som jeg sådde i fjor, har også overvintret fint i planterommet. De ender vel på plantemarkedet til hagelaget.
Jeg har igjen 4 av Camelliane som jeg sådde høsten 2006. (Resten er solgt/gitt bort.) De står fremdeles i potter og jeg tok dem for sikkerhets skyld inn i planterommet da den sterkeste kulden kom. Der står de med blanke, flotte blader og gleder seg nok til å få komme ut igjen.
Da skal de få nye, større potter og mer god jord, og da tror jeg nok de blir ordentlig store og fine i løpet av sommeren.

2 kommentarer:

 1. Flotte bilder. En får virkelig vårlengt av å se de.
  Geranium maderense har jeg hatt i flere år uten å få blomstring på de. I høst gikk de på komposten, de ble altfor plasskrevende å overvintre inne på planterommet. Kan nok hende jeg prøver meg på å så og dyrke den igjen. De har et flott bladverk da:)

  Ha en fin uke:)

  SvarSlett
 2. så deilig å komme inn her til deg og bli møtt av friske fine farger :) og bær på fuksia, jøss!
  Vårlengten er sterk hos meg nå, det blir vel å få ryddet og satt i gang planterommet snart..

  SvarSlett